Dagelijkse routine

Nieuwe uitdaging

Kai Mook A 329 Een grote hoop houtsnippers vormt een nieuwe uitdaging voor de olifanten. Elke ochtend verstoppen de verzorgers wat voedsel onder een stapel houtsnippers. Na de routine komen de olifanten buiten en dan is het smullen geblazen. Eerst komen de sappige, verse bieten aan de beurt en dan is het een zoektocht naar de rest van het lekkers. Hiervoor moet de houtberg verplaatst worden. Een leuk spelletje voor jong en oud. De berg is een nieuw idee van de verzorgers die hiervoor in het buitenland inspiratie vonden. 

Klauter- en klimles voor olifanten

Kai-Mook kan er wat van. “Boomstamklimmen” vindt ze fijn. Kijk maar naar haar evenwichtskunstjes.

Kai Mook A 300 Kai Mook A 301 Kai Mook A 303   
 
Kai Mook A 305Kai Mook A 304

 
 

Nieuwe voederbak

Voederbak2Voederbak De olifanten hebben hun gloednieuwe voederbak getest en goedgekeurd. Onze smid heeft de bak gemaakt uit stevig ijzer met rasters, oerdegelijk samengesteld en bestand tegen olifantenkrachten. Boven, onder en langs de zijkanten kunnen de olifanten er het puntje van hun slurf doorsteken om naar een hapje te vissen. Ze kunnen er lekker hooi uit plukken en vinden er nog extra traktaties zoals andijvie en worteltjes in. Alle olifanten, maar vooral de allerkleinsten kunnen hier op zoek naar een knabbeltje. May Tagu en Kai-Mook kunnen met hun kortere pootjes niet aan de voedernetten met erwtenstro die hoog ophangen in het binnenverblijf. Nu zijn de voederplekken wat verdeeld en pikken de grootsten niet alles in. Nu deze voederbak is gekeurd, gaan we er nog twee installeren in het binnenverblijf. Smakelijk!

PS Kijk maar naar het graaiend slurfje van Kai-Mook op de foto.

Klikkertraining voor de jongste

Bonni A 183 Kai-Mook is nu 9 maanden oud en start met haar training. Pas vanaf het moment dat een jonge olifant vast voedsel kan eten, kan hij getraind worden. De olifant krijgt namelijk elke keer een beloning. Kai-Mook is nog erg speels, maar via een spelletje is het gemakkelijker om nieuwe dingen aan te leren. Na de ochtendroutine wanneer alle dieren apart staan, is het de beurt aan Kai-Mook. Bart is haar vaste verzorger voor de klikkertraining. We werken steeds met dezelfde persoon omdat de interpretatie van de opvolging van een bevel voor ieder anders is en wisselende waardering zou het voor de dieren extra moeilijk maken. De klikkertraining is de voorloper van de echte targettraining, waarbij ze moet leren om met haar hoofd contact te maken met een target (stok met rubberen kop). Nu leert ze de klikker kennen en krijgt ze na elke klik een beloning.

Het trainen van een olifant is belangrijk voor hun verzorging. De dokter moet zonder problemen langs kunnen komen. Olifantenpoten krijgen een regelmatige pedicure. De dieren staan maandelijks op de weegschaal. Bloedafname wordt routine, temperatuur opnemen een lachertje. Bovendien doen de dieren het graag. En hebben ze er geen zin, dan dwingen we ze niet. Dan volgt er geen beloning, maar wees gerust hun dagelijkse maal verorberen ze met veel smaak.

Dik, dikker, dikst

Kai Mook A 191 Het was alweer 2 maanden geleden dat we onze zwaarste gasten op de weegschaal gezet hebben. Woensdag 24 februari passeerde de hele olifantenfamilie de revue. Bijgekomen of afgevallen? Bij de oudsten een effectieve vraag, bij de twee kleinsten is de uitkomst zeker.


Kai-Mook onze kleinste superster is 96 kilo bijgekomen en weegt nu 532 kg. Ze groeit flink in de aanloop van haar 1ste verjaardag. May Tagu is al een tijdje de trotse bezitter van een 4 cijfer gewicht. 1760 kg dat is haar huidige positie. Phyo Phyo weegt 3582 kg, Yu Yu Yin  is slanker met 2960 kg en Dumbo, de allergrootste, weegt 4564 kg. Ze worden niet voor niets tientonners genoemd en hebben heel wat gewicht in de schaal te leggen.Hun schommelende gewicht volgt de normale curve. Volwassenen olifanten eten tot 150 kg per dag, dus wegen met volle of lege maag levert al verschillen op. Ook de dominantie van Dumbo binnen de groep zorgt ervoor dat zij soms méér voedsel “te pakken krijgt” dan de anderen. Bovendien verbruiken olifanten net als mensen tijdens de winter minder energie dan tijdens de zomer. Binnenkort gaan ze weer meer naar buiten en wordt het “zwemtijd”. Dan zal hun energieverbruik stijgen en het gewicht logischerwijze weer wat zakken. Nu zijn ze gewogen en goedgekeurd.


6 maanden verder…

Kai-Mook is intussen de kaap van de 6 maanden gepasseerd. En of we het merken! Ze is enorm speels geworden, alles wil ze even vastgepakt hebben met haar slurfje. Zeker nu de bladeren gevallen zijn, kan ze niet genoeg rondwroeten in het perk. Ook steekt ze vanalles in haar mond, allicht heeft dat te maken met de eerste tandjes die eraan zitten te komen.

Vanmorgen werd ze ook nog eens gewogen, onder het toeziend oog van onze parkmanager.

416 kilo stond er op de display! Wat groeit ze snel!


P1070324

Staande een dutje doen

Elke dag krijgt Kai-Mook meer oog voor de buitenwereld. Toch blijft haar wereldje nog steeds beperkt tot de binnenstal en het buitenperk. Daar is genoeg te doen en te beleven voor een ondernemende olifantenpeuter. Zo veel dat ze regelmatig een dutje moet doen om uit te rusten. Soms valt ze zelfs staande in slaap, maar meestal vlijt ze zich gewoon ergens neer en houdt één van de grote olifanten de wacht bij haar. 

Hoe hard bezoekers ook roepen of met hoeveel ze ook staan te kijken, het raakt Kai-Mook allemaal niet. Voor de verzorgers is ze niet bang, maar ze bewaart meestal toch wat afstand. Olifanten zien namelijk niet zo scherp en een verzorger van bijna twee meter hoog is voor een babyolifantje indrukwekkend groot. Als ze een jaar oud is, zullen de verzorgers beginnen om haar een aantal commando’s aan te leren. Dat is nodig om haar goed te kunnen verzorgen. Zo zal Kai-Mook leren haar slurf naar boven te houden, zodat kan worden gecontroleerd of haar tanden in goede conditie zijn. 

Trainen gebeurt altijd op een zachte manier, zonder te straffen en met veel beloning, lees lekkere hapjes, bijvoorbeeld stukjes fruit. Daarom heeft trainen met Kai-Mook nu nog geen zin, ze drinkt immers alleen melk. Voor haar zal trainen wel extra speels worden. Maar dat is dus voor later. Veel later. Van de verzorgers mag Kai-Mook nog een hele tijd gewoon babyolifant blijven.

P1060005

Een kilootje meer of minder? Olifanten op de weegschaal.

Hoe zet je een olifant op een weegschaal? Jonas, Cedric en Tony tonen de fijne kneepjes van het vak. Een beetje naar voor, een beetje naar achter,…alle vier de poten moeten netjes op de plaat. Een gewichtig karwei.

Progesteron pardon?

Op dit moment is de progesteronwaarde in het bloedstaal van Phyo nog steeds hoog. Bruno, hoofddierenverzorger, toont met mooie grafieken wat je uit de progesteronwaarde kan aflezen. Het hoe en wat rond de onzekere bevallingsdatum krijg je ook op papier te zien.

Een druppeltje olifantenbloed

Een wekelijkse verzorgersklus is het afnemen van bloed van alle volwassen olifanten. Zo houden we de cyclus van de vrouwtjes nauwlettend in het oog. Na elke meting kennen we de progesteronwaarde in het bloed die bij een zwangere olifant hoog is.  Op een bepaald moment zal deze progesteronwaarde naar bijna 0 vallen (de nulmeting genoemd).  Op dat moment weten we dat de baby er binnen de 48u aankomt.  Naarmate de zwangerschap vordert, nemen we ook frequenter bloed om zeker deze nulmeting niet te missen.
Bloedafnames gebeuren in het flapoor, behalve bij Dumbo waar we de achterpoot gebruiken voor de nodige info. Dumbo is dit al jaar en dag zo gewoon en oude gewoonten verander je niet zomaar, zeker niet bij olifanten. Hier zijn 3 verzorgers van de partij. Eerst spoelen ze het oor af met warm water, zodat de aders dik op de oorflappen komen te liggen en dan is bloed nemen de eenvoud zelve. Phyo, onze zwangere dame, laat het zich allemaal welgevallen.
Ga op de website in de tijdslijn naar 16 januari en bekijk het filmpje in het You Tube venster.

Phio Phio