maart 2010

Klauter- en klimles voor olifanten

Kai-Mook kan er wat van. “Boomstamklimmen” vindt ze fijn. Kijk maar naar haar evenwichtskunstjes.

Kai Mook A 300 Kai Mook A 301 Kai Mook A 303   
 
Kai Mook A 305Kai Mook A 304

 
 

Nieuwe voederbak

Voederbak2Voederbak De olifanten hebben hun gloednieuwe voederbak getest en goedgekeurd. Onze smid heeft de bak gemaakt uit stevig ijzer met rasters, oerdegelijk samengesteld en bestand tegen olifantenkrachten. Boven, onder en langs de zijkanten kunnen de olifanten er het puntje van hun slurf doorsteken om naar een hapje te vissen. Ze kunnen er lekker hooi uit plukken en vinden er nog extra traktaties zoals andijvie en worteltjes in. Alle olifanten, maar vooral de allerkleinsten kunnen hier op zoek naar een knabbeltje. May Tagu en Kai-Mook kunnen met hun kortere pootjes niet aan de voedernetten met erwtenstro die hoog ophangen in het binnenverblijf. Nu zijn de voederplekken wat verdeeld en pikken de grootsten niet alles in. Nu deze voederbak is gekeurd, gaan we er nog twee installeren in het binnenverblijf. Smakelijk!

PS Kijk maar naar het graaiend slurfje van Kai-Mook op de foto.

Klikkertraining voor de jongste

Bonni A 183 Kai-Mook is nu 9 maanden oud en start met haar training. Pas vanaf het moment dat een jonge olifant vast voedsel kan eten, kan hij getraind worden. De olifant krijgt namelijk elke keer een beloning. Kai-Mook is nog erg speels, maar via een spelletje is het gemakkelijker om nieuwe dingen aan te leren. Na de ochtendroutine wanneer alle dieren apart staan, is het de beurt aan Kai-Mook. Bart is haar vaste verzorger voor de klikkertraining. We werken steeds met dezelfde persoon omdat de interpretatie van de opvolging van een bevel voor ieder anders is en wisselende waardering zou het voor de dieren extra moeilijk maken. De klikkertraining is de voorloper van de echte targettraining, waarbij ze moet leren om met haar hoofd contact te maken met een target (stok met rubberen kop). Nu leert ze de klikker kennen en krijgt ze na elke klik een beloning.

Het trainen van een olifant is belangrijk voor hun verzorging. De dokter moet zonder problemen langs kunnen komen. Olifantenpoten krijgen een regelmatige pedicure. De dieren staan maandelijks op de weegschaal. Bloedafname wordt routine, temperatuur opnemen een lachertje. Bovendien doen de dieren het graag. En hebben ze er geen zin, dan dwingen we ze niet. Dan volgt er geen beloning, maar wees gerust hun dagelijkse maal verorberen ze met veel smaak.

Datingservice bij de monniksgieren

P1070998 P1070978 Sinds vorige week mogen we onze biologe van de vogels koppelaarster noemen. In het kader van het kweekprogramma van de monniksgieren is er een koppel van Planckendael naar de Zoo gekomen. Hiervoor hebben we de inrichting en de ondergrond van het verblijf verbeterd: er is een zitstok bijgekomen en extra boomstronken hebben de grote stenen vervangen. De ondergrond van kiezels heeft plaats gemaakt voor zachte teelaarde waar op termijn nog frisse graszoden op komen. Nestmateriaal is ter beschikking. De gieren worden in de watten gelegd, want de verwachtingen zijn hoog. We hopen op een nieuw kweekkoppel. Man en vrouw zijn van dezelfde leeftijd en hij heeft zich al bewezen als kweekman. Zo hopen we ze in een andere omgeving, apart van de andere gieren een kans te geven op bevruchte eieren. Voorlopig wennen ze aan hun nieuwe omgeving. Als ze beginnen knutselen met takken en twijgen, dan is de eerste stap gezet. We duimen.