februari 2010

Dik, dikker, dikst

Kai Mook A 191 Het was alweer 2 maanden geleden dat we onze zwaarste gasten op de weegschaal gezet hebben. Woensdag 24 februari passeerde de hele olifantenfamilie de revue. Bijgekomen of afgevallen? Bij de oudsten een effectieve vraag, bij de twee kleinsten is de uitkomst zeker.


Kai-Mook onze kleinste superster is 96 kilo bijgekomen en weegt nu 532 kg. Ze groeit flink in de aanloop van haar 1ste verjaardag. May Tagu is al een tijdje de trotse bezitter van een 4 cijfer gewicht. 1760 kg dat is haar huidige positie. Phyo Phyo weegt 3582 kg, Yu Yu Yin  is slanker met 2960 kg en Dumbo, de allergrootste, weegt 4564 kg. Ze worden niet voor niets tientonners genoemd en hebben heel wat gewicht in de schaal te leggen.Hun schommelende gewicht volgt de normale curve. Volwassenen olifanten eten tot 150 kg per dag, dus wegen met volle of lege maag levert al verschillen op. Ook de dominantie van Dumbo binnen de groep zorgt ervoor dat zij soms méér voedsel “te pakken krijgt” dan de anderen. Bovendien verbruiken olifanten net als mensen tijdens de winter minder energie dan tijdens de zomer. Binnenkort gaan ze weer meer naar buiten en wordt het “zwemtijd”. Dan zal hun energieverbruik stijgen en het gewicht logischerwijze weer wat zakken. Nu zijn ze gewogen en goedgekeurd.


Ijsschaatsende leeuwen

P1070956 P1070955    


  

Nu de winter nog volop heerst en de vrieskoude nog niet definitief gedaan is, hebben de verzorgers van de roofdieren er een extra taak bij: ijs kappen. Een cruciale taak! Want die harde laag ijs zou het gewicht van een nieuwsgierige leeuw of tijger kunnen houden en dan zijn de poppen aan het dansen… Een risico dat we niet nemen! Voor de dieren ook maar hun neus buiten de deur mogen steken, moet het verblijf volledig veilig voor onze bezoekers zijn. Je zou maar eens oog in oog met een leeuw komen te staan…niet echt een verhaal om na te vertellen. De waterpartij in de verblijven zorgt voor een veilige en natuurlijke barrière tussen mens en dier. Leeuwen houden niet van zwemmen. En zelfs als er al eens een avontuurlijk exemplaar in het heetst van de machtsstrijd of per ongeluk in het water belandt, dan kunnen ze niet tegen de steile wand opklauteren. Grote middelen helpen om elke ochtend de nieuwe laag ijs te breken. Een rondje schaatsen zit er voor de tijgers en leeuwen niet in.

Dumbo steunt Kai-Mook

  Dumbo Packshot 3D Low res FAKE     Kai mook A 153FNAC-Qwww fnac
 
Kai-Mook is een even grote deugniet als Dumbo. Ze houdt van de zandberg in haar perk, daar graaft ze zichzelf in onder, klimt ze op en weer af of gooit ijverig met zand. Zaagsel gooien op haar rug, dat vindt ze ook het einde. En ravotten met May Tagu is een geliefde bezigheid waarbij ze haar als klimrek gebruikt.

Het verhaal van Dumbo is een beetje droevig in het begin, maar eindigt vrolijk: De nieuwe zoon van mevrouw Jumbo wordt belachelijk gemaakt vanwege zijn gigantische oren en krijgt de naam Dumbo. Dumbo wordt aan het werk gezet bij de clowns van het circus waar zijn moeder werkzaam is. De babyolifant wordt bespot en verstoten door de andere dieren. Enkel het kleine muisje Timmie voelt mee met Dumbo en neemt hem onder zijn hoede. Samen beleven ze de leukste avonturen en proberen ze van Dumbo alsnog een populaire ster te maken.


De DVD van Dumbo is vanaf 17/2 te koop in alle Fnac winkels. Fnac schenkt een deel van de opbrengst van de verkoop aan het K-groeiplan. Sla 2 vliegen in 1 klap: Steun Kai-Mook en haar verwanten in India en bewonder de avonturen van kleine Dumbo.