oktober 2009

Kai-Mook Signeert !

Misschien weet je het al, maar Kai-Mook heeft nu ook haar eigen boek!

Het is momenteel al te koop in verschillende boekhandels en in onze eigen shops in de Zoo en Planckendael.  

In het boek vind je alles wat je over Kai-Mook wilt weten. Over haar geboorte, haar eerste stapjes, spelen in bad, hoe ze een duif wil vangen en leert trompetteren en nog heel veel meer!

Achterin zit een plakboek waarvoor je op deze website foto’s van Kai-Mook kan downloaden om zelf in te plakken. Zo beleef je Kai-Mook’s avonturen mee tot haar eerste verjaardag.

Als je in de herfstvakantie naar de Zoo komt dan kan je je boek zelfs laten signeren! Kai-Mook signeert haar boek dan elke dag tussen 13 en 14u, en dat van 30 oktober t.e.m. 8 november.

Kaimookcoverweb

Staande een dutje doen

Elke dag krijgt Kai-Mook meer oog voor de buitenwereld. Toch blijft haar wereldje nog steeds beperkt tot de binnenstal en het buitenperk. Daar is genoeg te doen en te beleven voor een ondernemende olifantenpeuter. Zo veel dat ze regelmatig een dutje moet doen om uit te rusten. Soms valt ze zelfs staande in slaap, maar meestal vlijt ze zich gewoon ergens neer en houdt één van de grote olifanten de wacht bij haar. 

Hoe hard bezoekers ook roepen of met hoeveel ze ook staan te kijken, het raakt Kai-Mook allemaal niet. Voor de verzorgers is ze niet bang, maar ze bewaart meestal toch wat afstand. Olifanten zien namelijk niet zo scherp en een verzorger van bijna twee meter hoog is voor een babyolifantje indrukwekkend groot. Als ze een jaar oud is, zullen de verzorgers beginnen om haar een aantal commando’s aan te leren. Dat is nodig om haar goed te kunnen verzorgen. Zo zal Kai-Mook leren haar slurf naar boven te houden, zodat kan worden gecontroleerd of haar tanden in goede conditie zijn. 

Trainen gebeurt altijd op een zachte manier, zonder te straffen en met veel beloning, lees lekkere hapjes, bijvoorbeeld stukjes fruit. Daarom heeft trainen met Kai-Mook nu nog geen zin, ze drinkt immers alleen melk. Voor haar zal trainen wel extra speels worden. Maar dat is dus voor later. Veel later. Van de verzorgers mag Kai-Mook nog een hele tijd gewoon babyolifant blijven.

P1060005

Het leven van een mutslangoeraapje...

Het leven van een jong mutslangoeraapje is niet altijd even gemakkelijk. Je wordt geboren in een groep met papa aan het hoofd en een heleboel mama’s die allemaal voor je willen zorgen. Best leuk denk je misschien, maar de andere mama’s zijn soms een beetje overenthousiast in hun zorgen zodat je echte mama je soms tegen hen moet beschermen. Verder word je in de zoektocht naar eten meegenomen op moeders borst waarbij je je goed moet vastklampen terwijl ze van tak tot tak slingert. Gelukkig maakt het kleine mutslangoeraapje dat 4 oktober in de Zoo geboren is het erg goed, en hoe dat slingeren in zijn werk gaat, dat kan je in dit filmpje zien!

Grote verhuis bij de anoa’s

De anoa’s, die voordien in de Egyptische Tempel verbleven namen deze maand afscheid van hun oude thuis. Eén van hen heeft een nieuwe thuis gekregen in Praag terwijl het overgebleven koppel in de Zoo blijft. Zij verhuisden wel  naar het voormalige neushoorngebouw en begonnen zoals u kan zien al met het gras af te doen in hun nieuwe voortuin.

Kenmerkend voor de anoa zijn de korte naar achteren gerichte hoorns. Tevens is de anoa ook de kleinste van alle wilde runderen. Het spijtige is dat deze runderen alleen nog maar op het Indonesische eiland Sulawesi voorkomen. De anoa heeft de status van beschermde diersoort gekregen, echter wordt deze diersoort nog steeds bedreigd door de jacht, de boskap en veeziektes. Met behulp van een kweekprogramma in dierentuinen proberen we de anoa van uitsterven te behoeden.

Anoaswebjpg