augustus 2009

Zoo ontvangt miljoenste bezoeker

De Zoo zette vandaag haar 1.000.000ste bezoeker in de bloemetjes. De gelukkigen waren de familie Schelstraete-Vandecasteele uit St. Maria Aalter. Ze werden aan de ingang opgewacht door algemeen directeur, Dhr. Rudy van Eysendeyk, die hen naast een kleine attentie en een drankje ook nog een gezinsabonnement aanbood.
 
Dochtertjes Noah en Remie, 5 en 7 jaar oud, werden vanmiddag  verwacht aan
de Egyptische tempel om hun lievelingsdiertje Kai-Mook van heel dichtbij te ontmoeten
en haar zelfs te trakteren op een verfrissende douche!

Kai-Mook kreeg onlangs hoog bezoek

Toen hij jonger was, bezocht hij de Zoo maandelijks, maar dat lukt Marc Sleen nu helaas niet meer. Toch probeert hij nog steeds wanneer hij kan, even langs te komen.

De meesten onder ons kennen Marc Sleen uiteraard van zijn Nero-strips, maar wat de jongsten onder ons misschien niet weten, is dat Sleen ook een groot natuurliefhebber en –kenner is. Hij ging vroeger vaak op safari in Afrika en versloeg hier uitgebreid over in een aantal boeken en documentaires.

Eigenlijk kwam hij vandaag de vogels bekijken, maar een bezoekje aan onze Kai-Mook kon uiteraard niet uitblijven. Op zijn wapenschild pronken zelfs drie olifanten, volgens Sleen de echte koning onder de dieren.

U ziet Marc Sleen begeleid door reptielenverzorger Ben Van Dijck, een vriend van hem.

    Marcsleen2web  Marcsleen3web Marcsleen1web


Delegatie verzorgers stapt mee in Dodentocht Bornem

Gepassioneerde verzorgers heb je in alle maten en gewichten in de KMDA. 6 enthousiaste personeelsleden van verschillende afdelingen (dierenverzorgers bij de mensapen, reptielen en vogels, kok uit de dierenkeuken en schilder) trokken hun wandelschoenen aan en vetten hun kuiten in.

Getooid in een zwart Zoo T-shirt met een schitterende Kai-Mook op de rug vertrokken ze vol goede moed. Berg op, berg af, kasseien, boswegeltjes, karrensporen, …kilometers legden ze af. De bezemwagens heeft uiteindelijk vanaf 50 km regelmatig een uitgeputte collega opgepikt. “De vogels” haalden trots de eindmeet van de 100 km.


Hoedje af voor alle deelnemers!

IMG_0115

  IMG_0114 

Kai-Mook haar eerste keer

Hoe lok je een jong, beweeglijk, drie maand oud olifantenjong op een olifantenweegschaal? Met fruit, veel geduld, een oorflapje in de juiste richting en een paar lovende woorden komt er één pootje op. Lukt het Bart om Kai-Mook er helemaal op te krijgen? Gaan we eindelijk te weten komen hoeveel onze jongste op dit moment weegt?
Oren gespitst!

Jong Kaaps buffeltje heeft grote oren

Moederdag ging niet ongemerkt voorbij in het rundergebouw. Na de kersverse zebra is het nu de beurt aan de Kaapse buffels.  Mama Quatch wierp in de vroege ochtend. De verzorgers verwelkomden het nog natte diertje tijdens hun ochtendronde. Het stiertje kreeg de naam Kunta-Kinte (roepnaam Kunta) mee.

Het kalfje heeft lange achterpoten, grote oren en is eerder klein van gestalte. Alles gaat prima met moeder en zoon. Het dier drinkt goed en gulzig bij zijn moeder.

De vorige jongen, tweeling Jip en Janneke, verhuisden vorig jaar samen met stier Giant naar het verre Zuid-Afrika.

De kudde in de Zoo bestaat nu uit 6 dieren: stier Husajn, de koeien Yamma, Quatch, Cella, Zora en het piepjonge stiertje Kunta-Kinte.


Bekende dieren lokken bekende mensen

Mancherster news20090811_01

De voetbalkwaliteiten van May Tagu moeten tot in Engeland bekend zijn geraakt, want niemand minder dan het tweede team van voetbalploeg Manchester United bezocht dinsdag de Antwerpse Zoo.
Ze wilden kleine Kai-Mook bewonderen. Op uitnodiging van de Royal Antwerp Football Club was Manchester United enkele dagen in Antwerpen. Op hun laatste dag hier, mocht een bezoek aan de Zoo en vooral aan Kai-Mook niet ontbreken. De obligate groepsfoto werd op de uitkijktoren bij de olifanten getrokken. Manchester news20090811_02 

Kai-Mook en Kibibi, geboortejaar 2009

Bij de verre overburen van de olifanten, is er zaterdagochtend een kleine zebra geboren. Kibibi heet de kleine merrie, wat jongedame in het Swahili betekent. Het kleintje loopt mee in de kudde en drinkt goed bij mama Lindy. Haar dartele sprongen kan je bekijken in het bijgevoegde filmpje en natuurlijk ook elke dag in levende lijve in de Zoo. Ook mama Tutama verwacht een kleintje. En in Planckendael zijn er eveneens twee bolle zebrabuiken gespot. We houden jullie op de hoogte.


Er was eens een bal...

Zoals beloofd hierbij het filmpje van de Ketnet-bal. (zie één van de vorige blogjes). Ketnetwrapper Melvin spuit May Tagu af in het olifantenzwembad. Tony probeert ondertussen Kai-Mook en Yu Yu Yin in het water te lokken. De bal vliegt in het water en zorgt voor de nodige commotie. De nieuwsgierigheid van de dieren wint het tenslotte. Het is vooral May Tagu die het voortouw neemt. Ze ziet haar kans mooi als de anderen een zandbad nemen na het zwemmen. Uiteindelijk zorgt May Tagu voor de ploffende finale waarop Bart de resten ruimt. Spijtig, maar helaas. Het filmpje dat VRT maakte, zal in september op Ketnet en één te bewonderen zijn.

Stoelendans in de Zoo

DSC_4221 DSC_4223Woensdag 5 augustus ontvingen we de winnaars van onze “felicitatiekaartenwedstijd” in de Zoo. We konden 80 olifantenvrienden gelukkig maken met 30 Eames olifantenstoeltjes en 50 olifantenkrukjes van VITRA (ontwerp C&R Eames). In totaal ontvingen we 26 842 geboortekaartjes geadresseerd aan de Egyptische Tempel en nog 5000 andere felicitaties. Daarbij kwamen nog ongeveer 7 000 tekeningen en knutselwerkjes van enthousiaste kinderen. Zo komen we op een mooie som van 38 842 exemplaren. Ken jij een baby in België die meer felicitatiekaartjes heeft ontvangen? Bedankt aan allen voor de warme wensen uit naam van de ganse olifantenfamilie en de verzorgers.


Benieuwd naar de winnaars? Hier vind je de namenlijst.Winnaars Vitra_Page_1 Winnaars Vitra_Page_2

K-bier van de tap

P1050194 Kai Mook A028 Brouwerij De Koninck verwent de bierliefhebbers met een primeur van formaat: speciaal voor onze K werd een fruitbier ontwikkeld. Het K-bier is een licht-rosé bier met een frisse touch en wordt geserveerd in fijne degustatieglaasjes. Het eerste vat werd gekraakt in het bijzijn van de Antwerpse burgemeester en bij de inschrijving van het olifantje in het geboorteregister van de stad Antwerpen. Op de babyborrel kan je ook een glaasje meepikken. Nu staat deze jongeling in 11 Antwerpse cafés (Bolleke, Boer van Tienen, Breughel, Grootte Witte Arend, Monico, Parlement, 7 schaken, Waagstuk, Walrus, De Hand en Vondeling) op de kaart, bovendien koppelt De Koninck een leuke krasactie aan haar Bolleke Koninck. Bij consumptie van een bolleke Koninck of een K-biertje maak je kans op een gratis toegangskaart voor de Zoo of een tickets met korting. Via de website www.dekoninck.be kan je bovendien kans maken op een reis naar Azië voor 2 personen! Je hoeft je enkel te registreren en met je antwoord op de schiftingsvraag zo dicht mogelijk in de buurt te komen van het juiste gewicht van Kai-Mook op 18/09. De verzorgers proberen ons kleintje dan nog eens op de weegschaal te zetten. Benieuwd of het lukt… In de Zoo kan je genieten van een bolleke Koninck én van het K-bier op de Grote Trap. Een percentage van de omzet van het K-bier gaat bovendien naar het K-groeiplan, het spaarpotje van Kai-Mook voor haar verwanten in Zuid-Indië én het toekomstige olifantenproject in Planckendael. Proost!