juli 2009

Ketnet stunt met olifantenkado

P1060589 P1060588 P1060590Ketnet is superfan van Kai-Mook. Zo erg zelf dat ze tot in Australië gezocht hebben naar een fantastisch geschenk voor de olifantenfamilie. Jullie kennen onze bungeebal al, die voor extra plezier bij de olifanten zorgt. Zo bestaan er nog andere leuke spelletjes. Er zijn opblaasbare olifantenproof ballen om mee te voetballen, een soort rammelaar aan een stevig touw, … kostelijke verrijking voor de dieren. Fun verzekerd. Dat de leverancier van deze speeltjes in Australië woont, maakt het niet gemakkelijk. Ketnet verraste onze olifanten met een speelbal. “Super!”, een droom van de verzorgers wordt realiteit. Na wat argwaan om het vreemde object in hun waterbad, won de nieuwsgierigheid het. Alle olifanten hebben er even mee gespeeld. Tot May Tagu er met haar volle gewicht op duwde en de bal plofte. Zo stevig bleek hij dan toch niet...of is May Tagu gewoon supersterk? De verzorgers reageerden supersnel om de resten van de bal uit het perk te verwijderen. Ketnet filmde alles voor een leuk spotje op televisie. Spijtig van de bal, maar toch erg bedankt Ketnet! We filmden het hele gebeuren, volgende week krijg je de beelden.

Duif en olifant: speelkameraadjes?

Kai Mook A 079 Kai Mook A 083 Kai-Mook is een kleine olifant die van spelen houdt. Er is geen duif veilig in het perk. Signaleert ze een gevleugelde indringer, dan komt ze aangegaloppeerd met wijde oren en trompettert ze er op los. Het is de duif geraden om weg te vliegen. Ook de dikke, rubberen speelbal van 60 kilo heeft ze al uitgeprobeerd. Liggen, rollen en schoppen, allemaal opties. De grote dieren gebruiken de bal om op te staan om het stro uit de netten te vissen, maar daar moet Kai-Mook nog een beetje voor groeien.
Ondertussen schatten de verzorgers het gewicht van Kai-Mook op +- 145 kilootjes. Al een serieuze weg afgelegd sinds het prille begin (+-80 kilo). Maar nog een lange weg te gaan om haar mama te evenaren met een dikke 3 500 kilo. Het blijft voorlopig echter een schatting, want vorige keer wilde Kai-Mook niet op de weegschaal. Zo’n vreemd, nieuw ding, dat wordt eerst wennen en dan misschien de andere olifanten hun voorbeeld volgen. Maandelijks worden de dieren gewogen, een hele onderneming. De volgende “weegpoging” staat voor binnen 1 of 2 weken gepland. We zorgen voor beelden.

Open stal

De olifantenfamilie krijgt ‘s nachts regelmatig open stal: dan laten de verzorgers de poorten van de Tempel wijd open staan. Wanneer de nachttemperaturen het toelaten (+ 15°C) kunnen de dieren vrij kiezen tussen de binnenstal of hun buitenperk. De eerste avond dat de poorten open bleven, hield Bruno een oogje in het zeil. De dieren zelf waren wat onwennig door de nieuwe situatie. Dumbo en Phyo Phyo zijn niet gaan neer liggen om te slapen. De andere dieren en kleine Kai-Mook voelden zich genoeg gerustgesteld om te gaan liggen. Ondertussen zijn de dieren aan de nieuwe situatie gewend en vleien ook Dumbo en Phyo Phyo zich geregeld neer.

Zoals alle fervente nachtkijkers tijdens de bevalling hebben kunnen zien, zijn olifanten het grootste gedeelte van de nacht actief en lopen ze rond op zoek naar voedsel. Ze slapen slechts kortere perioden en dan nog niet onafgebroken. Met de open stal keren de olifanten enkel om te slapen terug naar binnen, dus niet omdat het donker wordt. Olifanten kunnen trouwens niet zo veel zien in het donker, hun gehoor en hun reukzin is beter ontwikkeld dan hun zicht.

Er wordt in de Zoo wat afgewandeld in de nacht…

Eerste beelden deel7: Mmmmmmmmmmmmelk!

Het is gelukt! De allereerste olifantenmelk wordt met smaak verorberd.

Dit is de laatste video van de geboortereportage van het eerste half uur in het leven van Kai-Mook. We hopen dat jullie, net als ons, genieten van deze eerste beelden. We blijven jullie op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen van Kai-Mook en de olifantenfamilie. Er staan gegarandeerd nog vele leuke momenten op stapel.

Bambi geboren bij de buren

Als Kai-Mook bij de buren kon gluren, zou haar slurfje vast van blijdschap kronkelen.  Dinsdagavond omstreeks 17u werd bij de Dybowskiherten een jong geboren. Superschattig, hartverwarmend en o zo teder.  Deze bambi met mini stipjes deed al meteen een poging om te huppelen maar alle begin is moeilijk. Gelukkig is de ondergrond zacht. Dybowskiherten komen voor in Zuidoost Siberië. De kans is echter groot dat ze in de natuur zijn uitgestorven. Slechts enkele dierentuinen in Europa kweken met deze ondersoort van het sikahert. Wist je dat ze hun stipjes verliezen wanneer het koud wordt.  Dan krijgen ze een lekkere, warme winterpels zonder stipjes.

Je vindt hem (want het is een mannetje) in het hertenverblijf over de ringstaartmaki's.

Win een olifant in huis: laatste kans op design olifantenkrukje of -poot!

P1060218 Op 23 juli trekt een onschuldige hand 80 winnaars uit de bergen olifantenpost. We verdelen 30 Eames design olifantjes en 50 olifantenkrukjes van Vitra. Heb je het geboortekaartje nooit gekregen of bewaar je liever het originele kaartje, geen probleem: klik hier en hier en print het documentje in bijlage af. Zet er wensen en een mooie tekening op en stuur het ons gefrankeerd toe vóór 22 juli 2009. De postdatum telt als bewijs. Zo neem je nog deel aan onze wedstrijd en kan jij één van de gelukkige winnaars zijn. De winnaars worden persoonlijk verwittigd en uitgenodigd op woensdag 5 augustus 2009 om hun prijs in ontvangst te nemen. Tegen dan zijn de kaartjes geteld en weten we definitieve aantallen.
Bedankt voor al de teruggestuurde geboortekaartjes met oprechte wensen en mooie tekeningen voor de tempel, het olifantenteam en Kai-Mook. We versieren het restaurant ’t Stokstaartje en het binnenverblijf van de olifanten met de meest kleurrijke en originele exemplaren.

Met één poot op de weegschaal

Twee maanden is Kai-Mook nu bijna en de verzorgers wilden haar nu eindelijk wel eens wegen. Waar dat bij de grote olifanten niet zo moeilijk is, want die werden getraind om even op de weegschaal te balanceren, was dat bij Kai-Mook niet te realiseren. Ze zag het helemaal niet zitten om te gaan staan op die voor haar onbekende plaat. Ondanks alle aanmoedigingen van de verzorgers, liet ze zich niet verleiden om meer dan één poot op de weegschaal te zetten. Eén poot is nog altijd niet een hele olifant, zelfs geen kwart olifant. Later nog eens opnieuw proberen dus. Nieuwsgierig naar de andere familieleden? Dumbo 4404 kg, Phyo Phyo 3566 kg, Yu Yu Yin 2944 kg en May Tagu 1658 kg.

Eerste beelden deel6: Eerste mestbolletje in de maak

Kai-Mook produceert met enige moeite haar eerste kakje. Dan volgt een vergeefse knieval voor melk en smakt ze duidelijk van grote trek. Voorlopig lukt drinken nog niet echt. Blijven proberen Kai-Mook!


 

Eerste beelden deel5: Waar is die tepel?

Vertederende beelden: Kai-Mook wil drinken en zoekt de tepel. Ondertussen ondersteunt Yu Yu Yin Kai-Mook met haar slurf en zuigt ze slijmpjes uit haar mond.