juni 2009

Eerste beelden deel4: Eerste voorzichtige kennismaking met Dumbo

Dumbo zoekt contact en tast met haar slurf naar Phyo Phyo. De introductie van Kai-Mook met Dumbo moet snel na de geboorte volgen om ervoor te zorgen dat de ganse groep nog kan samenleven en matriach Dumbo zich in haar positie kan handhaven. Snuffelen aan Kai-Mook is de eerste stap. Van de introductie zelf hebben we geen beelden, maar zoals jullie wellicht weten, is Dumbo eerder bang van het jong en vermijdt ze contact ermee. Kai-Mook test ondertussen in alle onschuld haar slurfje uit, dat ze pas echt zal leren gebruiken na enkele maanden.

Kai-Mook, snelle leerling

P1060004P1060014 Een dikke maand is onze kleinste olifant alweer geworden. Het rozige van vlak na de geboorte is eraf. Kai-Mook is de superkleine versie van de andere vrouwtjes geworden. Ze toont zich erg ondernemend. De boomstammen verspreid in het perk vormen haar eerste klimrek waar ze met veel gewriemel net wel of net niet over geraakt. En als die niet voldoen, dan klimt ze wel over May Tagu als die in het zand ligt. Haar slurfje leert ze nu gebruiken en ze toont zich een snelle leerling. Stukken fruit en takken durft ze al wel eens in haar mond te steken. Echt opeten zit er voorlopig nog niet in, daar is de moedermelk te lekker voor. Ze spuwt alles nog mooi terug uit. Soms heeft ze iets vast en weet ze niet meer hoe ze het moet loslaten.
De groep vindt stilaan zijn draai terug. Dumbo deelt geen echte stampen meer uit, ze is nu gewend aan het kleine geweld. Haar positie is gehandhaafd. Als Kai Mook toch te dicht komt, en zeker als ze erg speels en hevig is, gebeurt het dat Dumbo de kleine een lichte trap geeft om haar van zich weg te houden. Kai-Mook weet nu ook dat grote Dumbo respect afdwingt en houdt dus meestal meer afstand. May Tagu blijft een grote, plagerige zus die af en toe haar kleine zusje pest en naar haar uithaalt. Yu Yu Yin is overdag vaak met Kai-Mook op stap en toont zich een super zorgzame tante. Kai-Mook wisselt zelf af tussen het gezelschap van mama Phyo Phyo of van tante Yu Yu Yin. Overdag is Kai-Mook af en toe zo moe dat ze buiten een dutje doet. Kijk maar op de foto, haar oogjes zijn toe en haar slurfje hangt slapjes tegen de grond. Slaapwel!

Eerste beelden deel3: Kai-Mook kan duidelijk tegen een stootje

Overleg onder de verzorgers, nu de eerste spanning wegebt. Bruno had verwacht dat Yu Yu Yin meer beschermend zou zijn voor het nieuwe jong, hij is een beetje teleurgesteld in haar gedrag tijdens deze eerste uren na de geboorte. Phyo Phyo daarentegen verrast iedereen. Met haar zorgzaam gedrag toont ze zich een supermoeder. Yu Yu Yin heeft meer tijd nodig om haar beschermende rol op zich te nemen. En dan is plots meer tumult… De spanning spat eraf, want May Tagu valt het kleintje aan en deelt klappen uit. Maar Kai-Mook kan duidelijk tegen een stootje. Van zusterliefde is op dit moment nog geen sprake. Na een tijdje bedaren de gemoederen. Toch blijft het de eerste uren en dagen een gevaarlijke situatie.

Eerste beelden deel2: May Tagu probeert Kai-Mook pootje te lichten

May Tagu heeft het duidelijk moeilijk met haar kleine zusje. Ze probeert het jong te duwen en te schoppen. Phyo Phyo en Yu Yu Yin houden haar weg van Kai-Mook. Van spanning urineren de olifanten. Yu Yu Yin tast met haar slurf het jonge diertje af, van kop tot teen, zelfs haar poepje moet eraan geloven. ”Prachtig, prachtig, jongens” hoor je Bruno mompelen op de achtergrond.

Eerste beelden deel 1: de eerste wankele minuten van Kai-Mook

Vanaf vandaag bieden we jullie een kijkje in de kraamstal zo’n 30 minuten na de geboorte van Kai-Mook. Enkel de dierverzorgers en curator Sander waren aanwezig in de tempel en maakten deze mooie, vertederende en tegelijk spannende beelden. We hebben de beeldband in 7 boeiende stukjes geknipt, die je de komende weken op deze blog mag verwachten.

Deel 1: Met vallen en opstaan:


Van spreidstand vertrekt Kai-Mook om op wankele pootjes haar eerste uur in de tempel door te brengen. “’t Is een koeike” zegt Jonas. “Gelukkig want de jongensnaam trok op niks.” Je voelt de ontlading bij de verzorgers. Ondertussen toont Phyo Phyo zich een ervaren moeder en cirkelt beschermend rond haar kersverse baby. Met brommende en keffende geluiden communiceert zij met de andere olifanten. May Tagu is onrustig en eerder agressief naar het voor haar vreemde nieuwe jong.

NIEUW: Feesteditie mét DVD over de spannendste 48uur ooit

Bent u ook één van de duizenden mensen die samen met ons het aftellen en de geboorte van onze parel, Kai-Mook heeft gevolgd?  Zoals jullie je nog zullen herinneren, waren we met z’n allen na 38u kapot en toen we even niet keken, was het wonder van de natuur een feit. Kai-Mook was geboren!

Achteraf zijn we terug gaan kijken en hebben toch nog een gedeelte van de geboorte gevonden op één van onze camera’s.  We hebben de beelden uit de regiekamer, achter de schermen grondig bekeken en hebben de mooiste samengebracht op onze nieuwe dvd.  De feesteditie staat boordevol interviews en foto’s van alle spelers in dit prachtige verhaal.

Zondag tijdens de babyborrel startten we ons K-groeiplan waarbij we tot aan de eerste verjaardag centjes inzamelen voor het goede doel.  Kai-Mook is de ambassadrice van haar bedreigde Aziatische soortgenoten in India. We stelden een geboortelijstje samen op E-bay, openden een luierrekening en stellen jullie nu graag de feesteditie met eigen dvd voor. 

We zien hoe de verzorgers en het K-team met koffie zich wakker houden, hoe de spanning oploopt, dat het wachten lang duurt, ook op het Mechelse plein en tot slot hoe de ontlading er komt tijdens en na de geboorte.  Er staan ook beelden op die tot hiertoe nog niet zijn vertoond, die we achteraf pas hebben gevonden. De mooiste hebben we er uit geselecteerd en op dvd gezet.  U ziet hier alvast een voorsmaakje.

Te verkrijgen op ebay of in de Zooshop tegen €12,95.

Swingend babyborrelfeest voor Kai-Mook

Beelden 022 Kai-Mook is duidelijk niet alleen de trots van de Zoo, maar van gans België. Mooi weer en duizenden feestvierders zorgden zondag voor een gezellige sfeer op het Koningin Astridplein.
Voor de muzikale omlijsting swingden Kaatje en Kamiel van Ketnet, Luc Caals en zijn band en de orkesten Band on the Run en Blue Star. De olifantendans werd aangeleerd door dansschool Andiamo. Het Kai-Mook lied weerklonk uit verschillende kelen. Talrijke kraampjes zorgden voor de hongerigen en de dorstigen met oa. Thaise keuken van Blue Elephant. Stad Antwerpen trakteerde bovendien met 20 vaten K-bier van Brouwerij De Koninck. De haven van Antwerpen is de sympathieke sponsor van het K project.

Het K-groeiplan begint stilletjes aan te groeien. De opbrengsten van verschillende fundraisingproducten gaan integraal of gedeeltelijk naar het K-groeiplan. Zo zijn in de ZOO-shops de buttons met “Fan van K” te koop aan 2,00 € per stuk en een reeks met 5 exclusieve postzegels aan 5,00 €. De feesteditie, een mooie brochure met DVD over Kai-Mook, kan je er tegen 12,95 € aanschaffen. Samen met JBC werden olifantastische T-shirts geproduceerd, die tijdens de baby-borrel op het plein werden verkocht en die weldra ook in alle JBC-winkels en in onze ZOO-shops verkrijgbaar zullen zijn, tegen 14,90 € is er eentje van jou.

Alvast bedankt voor jullie steun!

Enkele reacties uit het publiek:

A. Huybrechts en L. Van Hogeboom uit Meerseldreef: “Heel Goed! Gezellig! Aangename sfeer. Prachtig!

A. Huybregts en L. Van Hogeloon
Familie Carême uit Antwerpen: “Fantastique!

Carême
M. en J. Ikirezi met dochtertje K. uit Edegem: “Heel geslaagd”

Ikirezi

P. Voeten uit Hoogstraten: “Gezellig, tof, leuk!”

P. Voeten

Familie Torney uit Antwerpen: “Gezellig. Er is meer en meer een samenhorigheidsgevoel in Antwerpen en dit is daar zeker een deel van!”

Familie Torney

Geboortekaartje gemist?

P1050971 Heb je nog geen geboortekaartje in de bus gekregen? Is het oud papier al opgehaald en heeft manlief het kaartje per ongeluk meegegeven? Staat het boodschappenlijstje op het kaartje?

Geen getreur, klik hier: en hier en print het documentje in bijlage af. Zet er wensen en een mooie tekening op en stuur het ons gefrankeerd toe. Zo neem je toch nog deel aan onze wedstrijd en kan je één van de 30 Eames design olifantjes of één van de 50 olifantenkrukjes van Vitra winnen. Bovendien wordt onze stapel hiermee groter. En zoals je weet, we gaan voor een record! Help ons en stuur je wensen naar de tempel. Kai-Mook is echt een felicitatie waard.

Swingend babyborrel-feest op 14 juni op het Astridplein! Feest mee!

ZOO-BabyK-Poster-A2-JPG Ingang 4-2009 Op zondag 14 juni van 14u tot 19u verwachten we jullie allemaal op het feest ter ere van de geboorte van Kai-Mook. Op het Koningin Astridplein in Antwerpen, vlak voor de poorten van de Zoo, feesten we als de beesten. Het volksfeest wordt een swingend bal populaire met leuke animatie voor de kleinsten. De toegang tot het feest is gratis.

De Zoo is die dag van 10u00 tot 19u00 geopend en schattige boreling K zal te bewonderen zijn tijdens de kraambezoekuren. Voor het babyborrel-volksfeest op het Astridplein betaal je niets. Je tickets voor de Zoo bestel je best vooraf via www.zooantwerpen.be (zo moet je de dag zelf niet aanschuiven aan de kassa).

Een dagje uit het prille leven van Kai-Mook

Kai Mook A041 Om 7u30 arriveren de verzorgers en wordt de ganse olifantenfamilie buiten gelaten. Zo krijgen ze de kans om het binnenverblijf uit te mesten. De ochtendroutine gebeurt dan weer binnen met om beurten een pootpedicure. Kai-Mook moet nog leren om tijdens deze routine bij Yu Yu Yin of Phyo Phyo te blijven. De olifant waar de verzorgers op dat moment niet mee bezig zijn. Nu is ze nog heel nieuwsgierig en komt ze altijd tussen de verzorgers en de olifantenpoot staan. Hun handelingen worden een beetje beperkt. Het is net of ze alles wil zien. Om 10u00 gaat de familie terug naar buiten om de bezoekers te vertederen. Om 12u00 is het lunchtijd in de Tempel. Kai-Mook valt dan als een blok in slaap vlakbij haar mama.
Om 13u30 gaan ze met z’n allen terug een luchtje scheppen tot 17u. In de loop van de namiddag legt Kai-Mook zich vaak nog even neer in het warme zand, in de buurt van Phyo Phyo. Als ze ’s avonds allemaal binnen zijn, dan ligt Kai-Mook te ronken in de stal. En waar dromen olifanten allemaal van…?