maart 2009

Progesteronbarometer op hol?

P1040524 P1040183 Heb je het nieuwe instrument op onze website al bekeken? De progesteronbarometer geeft de progesteronwaarde in het bloed van zwanger Phyo Phyo weer. Als de waarde nul benadert, dan weten we dat het kleintje binnen 48 uur zijn of haar eerste pasje in de Zoo zet. Heel februari en een stukje in maart namen we eerst om de twee dagen, nadien dagelijks bloed af. Het bloed wordt na behandeling in ons labo spoorslags naar het Stuyvenberg Ziekenhuis gevoerd om zo snel mogelijk de resultaten te bekomen.
De vermoede bevallingsdatum van februari passeerde echter vlotjes zonder enig teken van nieuw leven. Waarschijnlijk moeten we ons nu richten op de volgende eisprong, dus 3 maanden later. We focussen ons op half mei. Duimen maar.
Om Phyo Phyo, en dan vooral haar oren, een beetje rust te gunnen, zal er tot eind april slechts 1 keer per week bloed afgenomen worden om dit dan terug stilletjes op te voeren. Het bloed wordt via de flaporen afgetapt omdat de aders daar het gemakkelijkst te vinden zijn. Nu geven we de moeder-in-spe dus nog een beetje rust in deze drukke en spannende tijden. Je kan de data van de bloedafname terugvinden in het vlaggetje op de meter. Volg je mee?

Olifanten op de radio: Tony te gast bij Peter Van de Veire!

Peter Van de Veire was met zijn ochtendshow (radiozender MNM) woensdag 18 maart te gast bij de zeeleeuwen in de Zoo. Tony zorgde ervoor dat onze drachtige dame Phyo Phyo nog eens in de radio-ether kwam.

Mollige dame, mollige baby?

 "'t Zal die dikke wel zijn, die zwanger is." hoor je regelmatig in de tuin. En inderdaad Phyo Phyo is aan de mollige kant en nu ze zwanger is, heeft ze brede zijflanken. Mogen we een mollige baby verwachten?

Geboorte live op groot scherm op het Mechelseplein in A'pen!

P1040696 P1040703De bevalling van Phyo Phyo zal niet alleen via deze website LIVE te volgen zijn, maar ook exclusief vanaf het Mechelseplein in Antwerpen. Of het nu dag óf nacht is. Zodra de zwangerschapshormoonspiegel van Phyo Phyo zakt naar 0 (de nulmeting), weten we dat het baby-olifantje binnen de 2 dagen geboren zal worden. De LIVE streaming wordt dan in werking gezet. In Phyo Phyo´s stal hangen maar liefst 9 camera´s in verschillende hoeken. Deze beelden worden in de regiekamer van commentaar voorzien en uitgezonden via de website. In samenwerking met Stad Antwerpen wordt er één groot scherm geïnstalleerd, zodat alle Antwerpenaren de unieke geboorte samen kunnen volgen.

Ondertussen blijft de spanning stijgen. Wil je ook weten wanneer het zover is? Schrijf je in en ontvang een SMS vlak na dat wij de nulmeting hebben geconstateerd en kom het groots bekijken op het Mechelseplein.

PS Geef ze wel 4 uur om op te stellen.

Bewoners van de Tempel: May Tagu, kleine pestkop

IMG_2429 Olif P Limpne A 0153b Onze kleinste rakker, May Tagu, glipte bij onze voorstelling van de olifantenfamilie bijna door de mazen van het net. En zo klein is ons meisje van april al niet meer. April Girl is de vertaling van May Tagu. Ze werd geboren op 11 april 2005 in Port Lympne in het Verenigd Koninkrijk. Dus binnen een kleine maand vieren we haar vierde verjaardag. May Tagu is volop in haar apenjaren. Ze is een kleine rebel en boycot alles wat ze maar kan boycotten. Ze spookt allerlei dingen uit, doet het liefst wat niet mag, klautert overal op. Ze daagt Dumbo graag uit, tot het pesterige toe. Als Phyo Phyo of Yu Yu Yin met hun voorpoten op de rotsen durven te staan, wringt ze zich onder hun buik, zodat de koeien niet naar beneden kunnen en dat houdt de deugniet soms een half uur vol tot ze het zelf beu wordt. Ze loopt voortdurend voor de poten van de anderen. Als ze de steenezel uithangt, krijgt ze weleens een tik met de slurf of een stamp van de anderen. Net een tiener: kijken hoever ze kan gaan voor ze een tik krijgt. Ze is nieuwsgierig en speels ondeugend, net zoals kleine en jonge olifanten moeten zijn. Zo leert ze hoe ze later als volwassene moet leven in de kudde en leert ze omgaan met haar familie en andere jongen. Met de bungeebal amuseert ze zich rot en ze is een echte “waterrat”. En tante Yu Yu Yin kan ze soms verleiden tot een spelletje tikkertje. Benieuwd hoe ze zal reageren op de komst van een nieuw speelkameraadje…

Trots op kleine langnekjes in Planckendael!

In de Zoo dragen de verzorgers van de Tempel hun vroegere kostgangers, de giraffen van Planckendael, een warm hart toe. Zijn ze een beetje jaloers op de borelingen van Planckendael? 

INFOlifant informeert

Olifantenstand Olifantenstand5 Met het oog op de blijde gebeurtenis bij de olifantengroep, pakken we uit met een feestelijke olifanten informatiestand tegenover het buitenperk van de zebra’s.
Hoe zie je het verschil tussen een Afrikaanse en Aziatische olifant? Is een slagtand hetzelfde als een hoorn? Hoe vaak wisselen olifanten hun tanden? Loopt een olifant op z’n tenen of misschien juist op z’n zolen? Waarom moeten olifanten beschermd worden? Welke rol spelen dierentuinen hierbij? Waarom noemen we een héél groot vliegtuig een Jumbo-jet?
Op deze en alle andere olifantenvragen kunnen kinderen én volwassenen op een interactieve manier het antwoord te weten komen bij onze “Infolifant”! Doorlopend van 10.00u tot 16.00u krijg je op zaterdagen, zondagen en tijdens de paasvakantie boeiende uitleg van een olifantenwijsneus in de Zoo. Alle woensdagen van 14.00u tot 16.00u is de stand eveneens bemand of bevrouwd.
In afwachting van de nieuwe slurf, kan je je dus alvast bekwamen in olifantenwijsheid.

Krachtvoer bij het ontbijt

Elke ochtend krijgen onze olifanten krachtvoer bij het ontbijt. De calciumrijke brokken moeten voor extra energie bij de bevalling zorgen.

Stamboom: de “wie is wie” van de olifanten in de Zoo.

Stamboom

Deze stamboom legt de onderlinge relatie tussen onze toekomstige baby K en de ganse olifantenfamilie uit.
Dumbo, de oudste en grootste inwoner van de Egyptische Tempel, heeft geen enkele bloedband met de baby. Zij heeft dan wel een mannelijke naam, maar is de matriarch van de groep. We hopen dat ze zich als leidster niet te dominant gaat opstellen naar de kleinste aanwinst.
Yu Yu Yin heeft al een tijdje met Phyo Phyo samengeleefd. Ze zijn samen van Engeland naar Antwerpen gekomen. Biologisch gezien zijn er onderling geen banden. Het laatste jong van Yu Yu Yin is in Engeland tijdens de geboorte gestorven. Aangezien Phyo Phyo niet veel later de kleine May Tagu zoogde en Yu Yu Yin nog melk gaf, heeft ook zij May Tagu gezoogd. Yu Yu Yin heeft een belangrijke rol als spreekwoordelijke tante. Zij zal vermoedelijk May Tagu uit de buurt houden bij de bevalling van Phyo Phyo en Phyo Phyo helpen om het vruchtvlies rond de baby te breken. Wij hopen dat zij ook voor de nieuwe baby een fantastische tante zal zijn. Nu dolt ze alvast vaak met May Tagu door het perk.
Deze baby zal voor Phyo Phyo de vierde telg zijn. Na twee jongens en meisje May Tagu hopen de verzorgers nu op een tweede meisje. Alle geboorten verliepen voorspoedig. Wij rekenen op haar ervaring als moeder om ook deze geboorte van een leien dakje te laten gebeuren.
Alexander heeft met deze bevruchting belangrijke sporen van zijn tijdelijk verblijf in de Zoo nagelaten. Hij zorgt voor een mooie aanwinst voor het kweekprogramma. Alexander heeft al 12 nakomelingen op zijn palmares en bewijst zich eens te meer als kweekstier in Europa.

Jacqueline als model voor Phyo Phyo

De Egyptische Tempel wordt het decor voor een actieve les anatomie van de olifant. Hubert, expert van dienst, geeft een woordje uitleg bij het skelet van Jacqueline.