februari 2009

Groeiende olifantenfamilie

P1040480 P1040471 P1040462 P1040444Zelfs onze groendienst staat te popelen om de kleine baby-olifant te verwelkomen. Om de omgeving van de Tempel een extra “olifantentouch” te geven, kwamen de draadstructuren olifanten per vrachtwagen terug van Planckendael. De topiary's of kunstig gesnoeide buxusvormen (hier zijn het klimopplanten die slingeren rond een metalen olifantenlichaam) werden op de rand van en in de lotusvijver geplaatst. De twee volwassenen (man en vrouw) hebben de winter goed doorstaan, maar het kleine grut moet nog een kapbeurt krijgen. Hier moeten nog extra klimopplantjes de winterplekken verstoppen. Nog even en ze staan te stralen in de lentezon.

Wanneer mogen we de baby verwachten?

De meningen over het moment van de bevruchting en dus ook de bevallingsdatum lopen uiteen. Zal de geboorte nog voor februari zijn of moeten we geduld hebben tot mei? Bruno Melens, hoofddierenverzorger, toont met een grafiek van de progesteronwaarden waarom de verzorgers eerder gewonnen zijn voor februari. De kans begint weliswaar kleiner te worden. Het blijft in ieder geval heel spannend...

Bewoners van de Tempel: Dumbo, dame met karakter

Als laatste stellen we jullie graag de grootste dame van de groep voor, zowel letterlijk als figuurlijk: Dumbo. Dumbo is een dame met karakter, de zelfzekere matriarch. Tegenover verzorgers is ze zeer voorzichtig en zacht en schikt ze zich gewillig. Eigenlijk is ze zelfs wat te veel gefocust op mensen. Maar naar andere olifanten toe is ze niet de gemakkelijkste tante. Dumbo moest in het begin stevig wennen aan de stoeiende May Tagu en wist niet goed hoe ze moest reageren op dat jonge geweld. May Tagu profiteerde daarvan en pestte haar regelmatig. Met May Tagu’s moeder is Dumbo dan weer heel close.
Dumbo werd geboren omstreeks 1974. Ze kwam in 1976 naar Antwerpen uit Assam (Indië). Ze verbleef bijna voortdurend in Antwerpen, op een uitstap naar Parijs en Rotterdam om haar te laten dekken na. Je kan haar herkennen omdat ze de grootste van onze olifantenvrouwen is. Op de foto's zie je haar samen met Phyo Phyo.

Phio Phio en Dumbo A 206Olifant 058 

Bruno: Olifantenpassie tot over de landsgrenzen!

Goed uit je doppen kijken!

Als je goed kijkt naar de rug van Phyo Phyo, dan kan je hoog achteraan de zijflanken van Phyo Phyo zien bewegen. Ligt het jong te woelen? Heeft de baby de hik? Of bereidt het zijn of haar komst op de wereld voor? We wachten vol spanning af. Als tussendoortje krijg je een plagende May Tagu die haar tante Yu Yu Yin uitdaagt tot een spelletje tikkertje.

Bungeebal, succesvol olifantenspeeltje!

May Tagu demonstreert het succes van de bungeebal. Duwen, trekken, sleuren, erop gaan zitten en af en toe een ferme pets tegen haar achterwerk! De verzorgers hebben nog wilde speelplannen voor de toekomst!

Bart: slapeloze nachten, maar spannende tijden!

Halfzusje baby K is geboren!

Tonya Vanmiddag vernamen wij het blijde nieuws dat Tonya is geboren in Diergaarde Blijdorp te Rotterdam. Wij willen onze collega`s uit Nederland van harte feliciteren! Mama Douanita is ook gedekt door Alexander en dat maakt Tonya een halfzusje van ons toekomstig baby-olifantje.

Douanita was uitgerekend begin januari en is nu pas bevallen. De bevalling is vlot en uitstekend verlopen. Binnen een half uur na de eerste wee was het gezonde jong er al. De kersverse moeder en de rest van de olifantenfamilie ontfermen zich met alle liefde over de nieuwe boreling. In ZOO Antwerpen wachten wij in spanning af op de geboorte van baby K. De progesteronwaarde in het bloed van mama Phyo Phyo was vanmorgen nog altijd hoog. Schrijf je in en wij laten je weten wanneer de nulmeting geconstateerd wordt.

Progesteron pardon?

Op dit moment is de progesteronwaarde in het bloedstaal van Phyo nog steeds hoog. Bruno, hoofddierenverzorger, toont met mooie grafieken wat je uit de progesteronwaarde kan aflezen. Het hoe en wat rond de onzekere bevallingsdatum krijg je ook op papier te zien.

De mannen van de nacht

P1040427P1040428 De nachtbewaking is gestart. Vanaf nu worden de olifanten (en dan vooral Phyo Phyo) door de verzorgers 24 uur op 24 uur in het oog gehouden. De bewakingscamera's draaien dag en nacht. Om beurten trachten Bart, Cedric, Tony, Jonas, Bruno en Marcel niet in slaap te vallen met de hulp van sterke koffie en stevige lectuur. En dat afgewisseld met argusogen op de beelden van de olifantenstallen. Alles nog rustig? Verandert het gedrag van Phyo Phyo? We naderen de eerste uitgerekende geboortedatum en volgens de verzorgers komt de geboorte eraan. Je voelt de spanning in de Egyptische Tempel toenemen. Heel februari staan de mannen paraat. Mocht het toch loos alarm zijn en was de tweede datum de juiste, dan gaat de beurtrol weer in voege in de maand mei. Februari of mei? Dat is in de Zoo de hamvraag!