januari 2009

Voor elke dag een "tubeke"

Omdat de eerste uitgerekende geboortedatum nu echt wel nadert, wordt er dagelijks een klein bloedbuisje afgenomen bij mama Phyo Phyo.  Zo kunnen we beter inschatten wanneer precies de progesteronwaarde in het bloed naar bijna 0 zakt en we ons kunnen voorbereiden op de geboorte.  Normaal gezien is de baby er maximaal 48 uur later.
Dokter Francis overlegt over zo’n belangrijke gebeurtenissen met zijn internationale collega’s en experts.  Uiteraard zal hij het gelukkigste zijn wanneer hij niet moet ingrijpen en de natuur z’n ding kan laten doen.  Afwachten dus. Ga naar 30 januari in onze tijdslijn en bekijk het filmpje van Francis in ons You Tube venster.
P1040056

Nieuw speelgoed voor de olifanten

Olifanten zijn soms ook een beetje als kinderen. Ze zijn nieuwsgierig en testen graag af en toe nieuwe speelgoed uit om het leven boeiend te houden.  Speciaal uit Australië bestelden we een bungee-bal voor onze dikhuiden en installeerden hem in het park op 22 januari jl. May Tagu had er op het eerste gezicht wat schrik van. Maar tante Yu Yu Yin was zéér benieuwd en vindt het fantastisch om ermee te spelen. Ze duwt de bal met haar poot helemaal tot op de grond zodat hij met een zwiep omhoog schiet en er nootjes en andere knabbelbrokjes uitspringen.  Fascinerend!
Verzorgers horen nu zelfs aan de andere kant van het park wanneer de olifanten fun hebben met hun nieuwe bungee-bal.

Een druppeltje olifantenbloed

Een wekelijkse verzorgersklus is het afnemen van bloed van alle volwassen olifanten. Zo houden we de cyclus van de vrouwtjes nauwlettend in het oog. Na elke meting kennen we de progesteronwaarde in het bloed die bij een zwangere olifant hoog is.  Op een bepaald moment zal deze progesteronwaarde naar bijna 0 vallen (de nulmeting genoemd).  Op dat moment weten we dat de baby er binnen de 48u aankomt.  Naarmate de zwangerschap vordert, nemen we ook frequenter bloed om zeker deze nulmeting niet te missen.
Bloedafnames gebeuren in het flapoor, behalve bij Dumbo waar we de achterpoot gebruiken voor de nodige info. Dumbo is dit al jaar en dag zo gewoon en oude gewoonten verander je niet zomaar, zeker niet bij olifanten. Hier zijn 3 verzorgers van de partij. Eerst spoelen ze het oor af met warm water, zodat de aders dik op de oorflappen komen te liggen en dan is bloed nemen de eenvoud zelve. Phyo, onze zwangere dame, laat het zich allemaal welgevallen.
Ga op de website in de tijdslijn naar 16 januari en bekijk het filmpje in het You Tube venster.

Phio Phio

Bewoners van de Tempel: Yu Yu Yin, superintelligent en zorgzaam

Yu Yu Yin betekent ‘1979’ in het Birmaans, zij zag op 15 februari 1979 het levenslicht.
2890 kilo is haar bescheiden gewicht. Ook zij komt net als Phyo uit een werkkamp in Birma en kwam via Rhenen, Rotterdam en Lympne (Groot-Brittannië) naar Antwerpen. Op haar billen prijkt een gebrandmerkte ster, zo kan je haar zelf herkennen. Hieraan kan men nog zien in welk werkkamp zij te werk was gesteld.
Yu Yu Yin heeft twee jongen gehad, waarvan eentje doodgeboren. Ze is superintelligent, dat merk je aan veel dingen. De eerste dag dat het net met voeding hoog in de stallen werd opgehangen, hadden Phyo en Dumbo er geen verstand van hoe ze daarbij konden komen. Yu Yu Yin bekeek het even, schopte toen de grote speelbal tegen de muur, zette haar poot erop en voilà, ze kon bij het eten. Yu Yu Yin is zeer attent voor de verzorgers en zeer zorgzaam van natuur. Ze stelt zich ook bijzonder beschermend op tegenover May Tagu.  Zo aanvaardt ze wel dat Dumbo de ‘baas’ is, zolang die zich maar niet bemoeit met May Tagu. Zal het nieuwe jong ook zo gekoesterd worden?
Olifanten 2007 Foto Artman (1)

Wij leven mee met Artis

Vanmorgen vroeg vernamen we tot onze grote verrassing het spijtige nieuws van onze Nederlandse collega’s uit Artis dat hun olifantenkalfje gestorven is. Wij leven met hen mee en bieden onze oprechte deelname in hun verdriet aan. Dit nieuws valt ook ons heel zwaar.  Onze olifantenkoe Phyo Phyo is  hoogzwanger en zal binnenkort bevallen van haar vierde baby.  Onze dierenartsen en verzorgers hadden al contact met de Nederlandse collega’s en we kunnen ons zeer goed inleven hoe het verlies moet aanvoelen. Het kalfje was een dag eerder geboren en was het tweede jong van moeder Thong Tai.  De olifantenverzorgers in Antwerpen zijn ondertussen volop bezig met de voorbereidingen voor de nakende bevalling van mama Phyo Phyo voor haar vierde jong maar het eerste in België. Wij wensen alle Artismedewerkers en de verzorgers in het bijzonder veel steun toe.

Wat staat er op het menu?

Olifanten eten uitsluitend plantaardig eten, maar wel een heleboel. Een olifant maakt tot 150 kilo eten per dag soldaat, hoofdzakelijk een combinatie van hooi of gras en takken. Daarbij komt wat groente en fruit voor de afwisseling en krachtvoer voor de nodige vitamines. Belangrijk is dat de dieren wel veel kunnen eten, maar toch niet te zwaar worden. Dus krijgen ze bv veel erwtenstro. Dat is stro gemaakt van het loof van erwten of van bonen, arm aan voedingswaarde, maar wel een goed vulmiddel. Het gras mag niet bespoten zijn en liefst ook niet afkomstig van een veld met bemesting. Dan halen de dikhuiden er hun neus voor op. Ze zijn ook bijzonder kieskeurig voor de houtsoorten die je voorschotelt. Berk, Amerikaanse eik en de meeste wilgensoorten vinden ze heerlijk. Bij olm en linde kunnen de verzorgers zich de moeite besparen om het uit te laden. Dat laten de dieren toch liggen. Behalve om te eten, gebruiken ze takken om op hun buik te krabben, om insecten weg te jagen, ... om de schrikdraad proberen af te breken.

Timber, eerste zoon van mama Phyo Phyo

Bruno, Tony en Sander gingen op bezoek bij de Europese assistent-coördinator van het olifantenstamboek, Martin Van Wees, in Diergaarde Blijdorp (Rotterdam). Ze nemen een kijkje bij Timber, de eerste zoon van Phyo en de halfbroer van May Tagu. Ga op de tijdslijn naar 5 januari en bekijk het filmpje in ons YouTube venster.

DSC05331