december 2008

Bewoners van de Tempel: Phyo Phyo, schrokop met een klein hartje

Khaing Phyo Phyo, betekent ‘1981’ in het Birmaans en is vernoemd naar haar geboortejaar. Noteer 31 augustus op je kalender, want dan verjaart Phyo. Met haar 3620 kilo legt ze wat gewicht in de schaal. Ze is geboren in een werkkamp in Birma en kwam via Rhenen, Rotterdam en Port Lympne (Groot-Brittannië) naar Antwerpen. Als je haar wil herkennen, zoek dan naar een klein, rond, dik olifantje.
Phyo heeft al drie jongen gehad en is dus met deze zwangerschap niet aan haar proefstuk toe. Haar eerste twee kalveren waren bulletjes, de laatste was een meisje en werd geboren in Port Lympne: May Tagu. May vind je altijd dicht in haar buurt. Omdat Phyo al heel haar leven samen met Yu Yu Yin leeft, hebben ze een goede band. Maar nu brengt Phyo veel tijd door met Dumbo, blijkbaar zijn die twee boezemvriendinnen aan het worden. Phyo’s grootste hobby is eten en ze kan flink gulzig schrokken. Ze heeft een fel temperament, wordt gemakkelijk boos, maar heeft toch een klein hartje.
Phio Phio

Alexander: De macho van de bende

Bij olifanten zwaaien vrouwtjes de plak. Maar om een baby’tje te maken, hebben we natuurlijk wel een stevige man nodig. Wat dacht je van 5500 kg sympathieke Alexander? Hij logeerde in 2007 enkele maanden in de zoo en is de papa van onze toekomstige baby K. Alexander heeft in Antwerpen elke koe uitvoerig ‘betast’ om te ruiken of hij al aan de slag moest. Tony en Jonas gingen hem in Amersfoort het blijde nieuws melden dat hij opnieuw papa wordt! Bekijk het filmje in ons YouTube venster.

Alexander A 003

Het grote hart van Jonas en Bart

Dinsdag 23 december 2008 kreeg Levi Jerusalem, 14 jaar oud, een unieke kans. De Make-A-Wish Foundation tracht de dromen van kinderen met een levensbedreigende ziekte waar te maken en kwam zo bij de Zoo aankloppen om de droom van Levi te realiseren. Levi,  trouwe abonnee en fan van nijlpaarden en olifanten, staat bij elk Zoo-bezoek op de eerste rij om de olifanten hun stal te zien binnen gaan. Hij vindt het fascinerend dat de dieren zo gebrand zijn op hun eten dat ze bijna op hun knieën door de poort kruipen om er als de kippen bij te zijn. En dan die magische knop om de poort te openen! Wooaaw, als hij nu eens één keer zelf de poort mocht open doen… En dinsdag was het zover, hij werd heer en meester van “het gele bakje”, de elektronische besturing van de poorten. Met een enthousiast publiek en vol overgave vervulde  hij zijn taak. Bedankt Levi, het ga je goed!

P1030875  P1030897

Boomschors in de kraamstal?

Drukke dagen voor de olifantenverzorgers. Marcel, Bart, Tony, Jonas, Bruno en Cedric maken hun borst nat. Op 16 december brachten ze de kraamstal in gereedheid. Klik op deze datum in de tijdslijn om dit te bekijken. Aangezien de meningen verdeeld zijn en we niet goed weten wanneer het kleintje geboren zal worden, nemen we het zekere voor het onzekere. Alles is nu dik in orde. Op de vloer van de binnenstallen werd een laag boomschors uitgespreid. Zo zal het  jonge baby’tje bij de bevalling op een zachte ondergrond vallen. Bovendien heeft het diertje dan grip om op zijn of haar eigen pootjes te kunnen staan en zal het niet wegglijden in vruchtwater of slijmen van vruchtzak en -vliezen. We zijn er klaar voor!

P1030736

Hang een poster voor je raam: echo gesignaleerd!

Hebben je buren een prachtige echo met een naamsuggestie voor de olifant voor hun raam hangen? Dan doen ze zeker mee aan de naamgevingswedstrijd met Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg. 
Bedenk zelf ook een naam voor ons baby-olifantje beginnend met een K en van Aziatische oorsprong. Vul jouw gekozen naam in op de voorkant van de poster en hang hem voor je raam zodat iedereen hem kan zien. Als een medewerker van ZOO Antwerpen jouw poster spot, maak je kans op gratis toegangstickets voor de Zoo voor je ganse gezin. Heb je deze editie van de krant gemist en wil je toch ook graag een echo voor je raam? Kom langs bij de ledenservice Zoo, vraag aan onze portiers je eigen exemplaar of download en print hier je poster. De wedstrijd loopt tot 15 februari. Schreeuw het nieuws van de daken!
Poster

Bewoners van de Egyptische Tempel: Marcel, van goudvis naar olifant

Bewoners van de Egyptische Tempel : Tony, fan van tante Yu Yu YinBewoners van de Egyptische tempel : Onze Jonas

Welkom op de baby-olifantenblog!

De komst van een baby is fantastisch!
De zwangerschap van een olifant wonderlijk!
De geboorte van een Belgische olifantenbaby is buiten het gewone en nooit gezien!
En jij kan dit live beleven! Waag je in de olifantenstal en gluur mee over de schouder van een olifantenverzorger!

Olifanten 2007 Foto Artman (31)

Schrijf je in en ontvang een sms wanneer de bevalling van olifant Khaing Phyo Phyo effectief begint. In afwachting kan je mee aftellen en je verdiepen in het verhaal van de verzorgers en de hoofdrolspelers in het babyverhaal, de olifanten zelf.

Wanneer komt de baby eraan?

Aziatische olifant Khaing Phyo Phyo (Pjo Pjo voor de vrienden) krijgt een “klein” buikje. Ons olifantenvrouwtje is nu +- 17 of 20 maanden ver. Een olifantenzwangerschap duurt 22 maanden, een echte olifantsdracht dus. We verwachten het “ukje” rond februari of mei. Waarom die speling, die grote marge? Wel, olifanten paren maar een paar dagen per jaar. Een mannetjesolifant ruikt het precieze moment van ovulatie bij het vrouwtje. Olifanten hebben slechts om de drie maanden een ovulatie, wat de kans op een succesvolle bevruchting erg klein maakt.
De olifantenverzorgers hebben verschillende paringen gezien, maar na de eerste pogingen bleken er in de hormoonspiegel in haar bloed weinig sporen van zwangerschap. Omdat er weinig bloedstalen genomen zijn in deze periode, kunnen we niet vergelijken. Daarom vermoeden we dat de tweede paring de juiste was en dat Phyo Phyo hierbij zwanger is geworden. De meningen lopen echter uiteen. De geboorte van het babytje zal het uitwijzen! Tot nu toe blijft het vol spanning uitkijken naar dit fantastisch moment. Schrijf je in en wij verwittigen je wanneer de geboorte eraan komt.

Alex in actie Foto Jonas Dedeyne (20)