Bedankt voor alle lieve wensen!

Verjaardag 17 Mei Kai Mook A 001web Kai Mook A 423web Uit naam van speelse Kai-Mook danken we jullie voor alle lieve verjaardagswensen. Vele mooie kaartjes, knutselwerkjes en tekeningen kwamen bij de Egyptische Tempel aan. Kai-Mook en haar familie genoot van al deze extra aandacht. Bedankt en tot kijk in Hathi-Mahal!

Mmmm verjaardagstaart!

IMG_6892web Verjaardag 17 Mei Kai Mook A 032web

Verjaardag 17 Mei Kai Mook A 035web Verjaardag 17 Mei Kai Mook A 041web      
 
Met al de lekkere groenten en de stukken fruit die we gedurende het feestweekend van jullie kregen, hebben we een mooie grote verjaardagstaart voor Kai-Mook gemaakt. Samen met haar familie heeft ze er op 17 mei heerlijk van gesmikkeld. Bedankt voor alle lekkernijen! PS Ook de andere dieren genoten mee van jullie vrijgevigheid, ook daar was het een beetje feest.

Wat een explosie van kleur!

Zoo_Olifantenparade_6006 Kris PeetersZoo_Olifantenparade_6061 Natalia Kwam jij al een kijkje nemen in de Zoo? Wat een explosie van kleuren, toch? Maar niet alle 30 olifantjes belandden ook effectief in de tuin. Er zijn namelijk een paar heel ‘fragiele’ ontwerpen die barre weersomstandigheden niet zouden overleven. We houden die nog even achter de schermen tot aan de kijkdagen van 22 tem 24 mei. Gratis toegang van 10.00u tot 19.00u voor iedereen in de Zalen van de Zoo (toegang via Astridplein)! Hier toch alvast een voorsmaakje: ‘La fleur en rose’ van Natalia en  ‘Vi(v)A Kai-Mook’ van minister-president Kris Peeters.

De stoet groeit aan!

Vankets 2 Vankets 1
Eén voor één komen alle beschilderde en beplakte olifantjes terug naar de Zoo. Wat keken wij op toen de creatie van Nicky Vankets werd binnengedragen! Kai-Mook moet haar eerste kaarsje nog uitblazen maar mag van Nicky alvast eens proeven van een echte bruidscreatie. Is ze niet geweldig chique? Vanaf vandaag kan je alle kunstige olifantjes bewonderen in de tuin en via de link op deze site! Wordt vervolgd.

Een vrolijke olifantenstoet

P1080259 spi P1080277

P1080369

Kai-Mook mag bijna 1 kaarsje uitblazen! Iedereen is druk in de weer om haar eerste verjaardag tot een onvergetelijk moment te maken! Zo organiseren we een Olifantenparade. 30 BV’s en kunstenaars beschilderden en beplakten een olifantje in polyester en maakten er een uniek ontwerp van. Die olifantjes zijn vanaf maandag 26 april te zien in de tuin van de Zoo en gaan onder de hamer op de veiling van 27 mei in de Zalen van de Zoo. En de opbrengst? Die gaat naar het K-groeiplan om zo haar nieuwe verblijf in Planckendael te financieren en haar familie in India te ondersteunen.

Hier zie je al een paar vrolijke olifantjes. Wat vind je van de zilveren olifant van de Pfaffs? Of de Okapilifantus van jeugdschrijver Marc De Bel? En zie je dat zelfs Mega Mindy haar reddingsoperaties even staakte om ter gelegenheid van Kai-Mooks nakende verjaardag een heuse Mega Mindy-olifant te maken? Wordt vervolgd.

Nieuwe uitdaging

Kai Mook A 329 Een grote hoop houtsnippers vormt een nieuwe uitdaging voor de olifanten. Elke ochtend verstoppen de verzorgers wat voedsel onder een stapel houtsnippers. Na de routine komen de olifanten buiten en dan is het smullen geblazen. Eerst komen de sappige, verse bieten aan de beurt en dan is het een zoektocht naar de rest van het lekkers. Hiervoor moet de houtberg verplaatst worden. Een leuk spelletje voor jong en oud. De berg is een nieuw idee van de verzorgers die hiervoor in het buitenland inspiratie vonden. 

Klauter- en klimles voor olifanten

Kai-Mook kan er wat van. “Boomstamklimmen” vindt ze fijn. Kijk maar naar haar evenwichtskunstjes.

Kai Mook A 300 Kai Mook A 301 Kai Mook A 303   
 
Kai Mook A 305Kai Mook A 304

 
 

Nieuwe voederbak

Voederbak2Voederbak De olifanten hebben hun gloednieuwe voederbak getest en goedgekeurd. Onze smid heeft de bak gemaakt uit stevig ijzer met rasters, oerdegelijk samengesteld en bestand tegen olifantenkrachten. Boven, onder en langs de zijkanten kunnen de olifanten er het puntje van hun slurf doorsteken om naar een hapje te vissen. Ze kunnen er lekker hooi uit plukken en vinden er nog extra traktaties zoals andijvie en worteltjes in. Alle olifanten, maar vooral de allerkleinsten kunnen hier op zoek naar een knabbeltje. May Tagu en Kai-Mook kunnen met hun kortere pootjes niet aan de voedernetten met erwtenstro die hoog ophangen in het binnenverblijf. Nu zijn de voederplekken wat verdeeld en pikken de grootsten niet alles in. Nu deze voederbak is gekeurd, gaan we er nog twee installeren in het binnenverblijf. Smakelijk!

PS Kijk maar naar het graaiend slurfje van Kai-Mook op de foto.

Klikkertraining voor de jongste

Bonni A 183 Kai-Mook is nu 9 maanden oud en start met haar training. Pas vanaf het moment dat een jonge olifant vast voedsel kan eten, kan hij getraind worden. De olifant krijgt namelijk elke keer een beloning. Kai-Mook is nog erg speels, maar via een spelletje is het gemakkelijker om nieuwe dingen aan te leren. Na de ochtendroutine wanneer alle dieren apart staan, is het de beurt aan Kai-Mook. Bart is haar vaste verzorger voor de klikkertraining. We werken steeds met dezelfde persoon omdat de interpretatie van de opvolging van een bevel voor ieder anders is en wisselende waardering zou het voor de dieren extra moeilijk maken. De klikkertraining is de voorloper van de echte targettraining, waarbij ze moet leren om met haar hoofd contact te maken met een target (stok met rubberen kop). Nu leert ze de klikker kennen en krijgt ze na elke klik een beloning.

Het trainen van een olifant is belangrijk voor hun verzorging. De dokter moet zonder problemen langs kunnen komen. Olifantenpoten krijgen een regelmatige pedicure. De dieren staan maandelijks op de weegschaal. Bloedafname wordt routine, temperatuur opnemen een lachertje. Bovendien doen de dieren het graag. En hebben ze er geen zin, dan dwingen we ze niet. Dan volgt er geen beloning, maar wees gerust hun dagelijkse maal verorberen ze met veel smaak.

Datingservice bij de monniksgieren

P1070998 P1070978 Sinds vorige week mogen we onze biologe van de vogels koppelaarster noemen. In het kader van het kweekprogramma van de monniksgieren is er een koppel van Planckendael naar de Zoo gekomen. Hiervoor hebben we de inrichting en de ondergrond van het verblijf verbeterd: er is een zitstok bijgekomen en extra boomstronken hebben de grote stenen vervangen. De ondergrond van kiezels heeft plaats gemaakt voor zachte teelaarde waar op termijn nog frisse graszoden op komen. Nestmateriaal is ter beschikking. De gieren worden in de watten gelegd, want de verwachtingen zijn hoog. We hopen op een nieuw kweekkoppel. Man en vrouw zijn van dezelfde leeftijd en hij heeft zich al bewezen als kweekman. Zo hopen we ze in een andere omgeving, apart van de andere gieren een kans te geven op bevruchte eieren. Voorlopig wennen ze aan hun nieuwe omgeving. Als ze beginnen knutselen met takken en twijgen, dan is de eerste stap gezet. We duimen.